mai 05, 2011

Scufiţa roşie în colimatorul modernităţii


Scufiţa Roşie – Red Riding Hood (2011

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8Tb8gPj_zMk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Scufita Rosie – Red Riding Hood spune povestea lui Valerie (Amanda Seyfried) o tânără atrăgătoare curtată de doi bărbaţi. Deşi ţine la Peter (Shiloh Fernandez), Valerie este forţată de către părinţii ei să se căsătorească cu Henry (Max Irons), unul dintre cei mai înstăriţi oameni din sat.
Hotărâţi să nu renunţe la iubirea lor, Valerie şi Peter plănuiesc să fugă, cu atât mai mult cu cât liniştea satului este ameninţată de un vârcolac.
De mulţi ani, sătenii ofereau lunar vârcolacului animale pentru sacrificiu, dar în perioada cu lună plină acesta obişnuia să omoare şi câte un om, de această dată fiind vorba chiar de sora lui Valerie.
Hotărâţi să se răzbune, sătenii îl cheamă în ajutor pe părintele Solomon (Gary Oldman), un renumit vânător de vârcolaci. Venirea acestuia va crea însă panică, pentru că un lucru e clar: vârcolacul poate fi oricare dintre ei, chiar unul dintre bărbaţii de care Valerie este legată.
Regia: Catherine Hardwicke
Scenariul: David Johnson
Cu: Amanda Seyfried, Lukas Haas, Shiloh Fernandez, Max Irons şi Gary Oldman
Gen Film: Fantastic, Horror, Mister
Scufita Rosie – Red Riding Hood a avut premieră în România pe 8 aprilie 2011.

Scufita Rosie – Red Riding Hood (2011)Trailer HD
Max Irons

Colectia de basme care i-a facut celebri cuprinde,printre altele Alba ca Zapada, Cenusareasa, Hansel si Gretel, Muzicantii 
din Bremen,Croitorasul cel viteaz, Printul broscoi, Vagabonzii,ScufitaRosie, Printesa si bobul de mazare, Printesa corb,Imparatul Cioc-de-Sturz, Gasca de aur, Condurii Domnitelor, Apa vietii.
Fratii Jacob Ludwig si Wilhelm KarI Grimm au scris-o dupa ce s-au inspirat din vechi basme germane culese strabatand landurile. Culegerea in care au aparut in 1812 cele mai cunoscute basme ale Fratilor Grimm (in total 86) se numea Basme pentru copii si camin.
Doi ani mai tarziu a aparut si volumul al doilea, care continea alte 70 de basme. De atunci, povestile Fratilor Grimm s-au publicat traduse in zeci de limbi. Povestile ca Alba ca Zapada si Frumoasa adormita fusesera spuse de mii de ori, dar au fost pentru prima data scrise de Fratii Grimm.

Scufita rosie - varianta analizei moderniste


De ce Scufiţa  Roşie ?

Din start, ne dăm seama că este vorba despre o minoră de care copiii, în răutatea lor, şi-au bătut joc cu această poreclă, probabil din cauza unei căciuliţe roşii croşetate de mămica ei, pe care fetiţa o poartă des din cauza unei sensibilităţi fizice la frig în regiunea craniului.
Aşadar avem de-a face cu o bolnavă marginalizată şi descurajată de societatea din jurul ei.
Scufiţa  merge zi de zi cu coşuleţul cu mâncare la bunicuţa care locuieşte în pădure. Nicio bunică normală nu locuieşte în pădure. Singura explicaţie este că această bunică a primit în urma retrocedărilor câteva hectare de teren împădurit. Este ştiut că ţăranii nu se gândesc mult până să taie pădurea, mai ales înainte de venirea iernii.
Aşadar, această bunică este o scorpie zgârcită care şi-a făcut casa în pădure (oare nu tot din lemn tăiat fără aprobare de la Ocolul Silvic?) şi stă acolo ca să-şi păzească avutul.
Teoria că este vorba de o babă ticaloasă se verifică prin faptul că în loc să plătească un serviciu de livrare la domiciliu a hranei, a silit-o pe nepoata ei (o fiinţă neajutorată şi bolnavă) să facă zilnic naveta din oraş în pădure, fără să-i pese de pericolele la care o expune pe biata fată.
Scufiţa  Roşie se întâlneşte cu lupul care o descoase în privinţa drumului ei. Deja intrăm într-o zonă a fanteziei bolnave. Unu la mână ,că în România lupi nu prea mai sunt, doi la mână ,că se feresc de om ca de dracu, iar trei la mână, nu vorbesc şi chiar de ar face-o, ar întreba de cel mai apropiat braconier sau unde e cea mai apropiată stână.
Singura explicaţie este că Scufiţa  Roşie s-a uitat atât de mult la Animal Planet încât cunoaşte obiceiurile lupilor şi le poate înţelege scheunăturile.
Lupul o ia înaintea Scufiţei, care se opreşte la cules de flori, îşi preface vocea, intră la bunică şi o înghite. Nu mai stăm să analizăm faptul că în pădure nu prea sunt flori. Dar trebuie spus că e dăunator să înveţi copiii că e corect ca atunci când ai o treabă de făcut, să te opreşti la cules flori fără să ştii dacă nu-s cumva specii protejate şi în consecinţă, pe cale de dispariţie.
Lupul în schimb pare un personaj menit să fie bătaia de joc a creatorilor de basme. Lupul este un individ mânat de dorinţa perpetuă de a năvăli în casele oamenilor. Foloseşte toate tertipurile: imită voci şi dacă nu-i iese, vădit frustrat, face casa praf.
Concluzie: Lupul este comis-voiajorul actual.
Bunica muşcă momeala şi-i dă drumul. Iată cum este prezentată imaginea unei persoane în vârstă: o senilă care nu ştie să facă deosebirea între un urlet de lup şi glasul propriei nepoate. Cu această imagine vor rămâne copiii noştri.
Lupul se îmbracă cu hainele bunicii, se aşează în pat unde îl găseşte Scufiţa  Roşie. O ademeneşte prin vorbe şirete să se apropie şi o înghite şi pe ea.. Lupul fiind îmbrăcat în hainele bunicii, induce în mintea copilului sensul noţiunii de travestit, putându-i afecta grav viitoarea orientare sexuală.
Ce fel de minte bolnavă poate spune la copii aşa porcării?
Iar dialogul, purtat cu Scufiţa, e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari, urechile, labele, dinţii şi mai ce?!...
Iar el răspunde invariabil cu minciuni menite să o aducă pe Scufiţa în pat, lângă el. De aici deducem: corupere de minori şi perversiuni sexuale!
Apare vânătorul care împuşcă lupul şi le eliberează pe Scufiţa Roşie şi bunică. Ce caută vânătorul în casa bunicii? Înseamnă că nu e prima dată. Un vânător tânăr şi o femeie bătrână, singuri în mijlocul pădurii?! Şi ne mai mirăm că "Ştirile de la ora 5" abundă în relatări despre violuri săvârşite asupra unor bătrâne?
Dintr-un studiu publicat de Ministerul de Interne aflăm că toţi aceşti infractori au citit în copilărie Scufiţa  Roşie şi iată consecinţele: ani grei de puşcărie! Apoi ce căuta la vânătoare de lupi pe proprietate privată?
Din două una: sau e un braconier nenorocit sau e un ştab mare de la Bucureşti care plăteşte sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale sadice. În oricare dintre variante, ar trebui să fie înfierat de creatorul basmului şi nicidecum glorificat pentru fapta sa.
Finalul poveştii este sinistru: lupul zbătându-se în ghearele morţii "eliberează" cele două femei. Adică, avem oroarea să asistăm la apariţia a două făpturi parţial digerate care se pare că nu au murit, ci cu nonşalanţă îşi reiau firul vieţii. Mai rău ca în filmele horror! Şi ne mai întrebăm de ce există copii dereglaţi din toate punctele de  vedere.
Asemenea închipuiri ale unei minţi bolnave se "servesc" copiilor între 2 şi 7 ani! Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale: "Albă ca Zăpada" - auzi albă, imaculată şi ea trăieşte sub acelaşi acoperiş nu cu unul, ci cu 7 bărbaţi!
Ruşine! Ruşine! Ruşine!

SURSA:Jurnalul de Vrancea,
 15/09/2009 11:47:00,
 Articol publicat de: LIS


La inceput de nou an scolar. Circula pe Internet o varianta "corecta politic", educativa, actualizata la moravurile de azi, a "Scufiţei Roşii"...
Scufita rosie... varianta POLITICALLY CORRECT!


Scurta istorie a omenirii · Introspectie ...

School assignment to reinterpret the fairytale "Little red ridning hood".
Inspired by Röyksopps
Music: Slagsmålsklubben
Sponsored by destinywww.smk.just.nu
Animation: Tomas Nilssonwww.tomas-nilsson.se

Sursa:
http://goodstuff4all.blogspot.com/2009/04/scufita-rosie-varianta-politically.html



                            click  pe titlu pentru vizionare film

Toata lumea stie povestea cu Scufita Rosie… sau asa crede. Dar lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, pentru ca nimeni nu a vazut inca indragitul basm in acest fel – rasturnat, intors pe dos, reinventat ca o comedie CG care reveleaza in final adevarul socant al investigatiilor din spatele legendei.
In sfarsit, intreaga poveste va fi auzita, si vom afla cum Scufita (ANNE HATHAWAY), Bunicuta (GLENN CLOSE), Padurarul (JIM BELUSHI) si Lupul (PATRICK WARBURTON) au ajuns sa fie suspecti de crima intr-un caz care aproape ca a tras o scufie peste ochii legii.
HOODWINKED incepe la finalul povestii si o spune retrospectiv… Totul porneste de la agitatia unor detectivi si politisti care vin la casuta Bunicutei in urma unui telefon ce reclama un caz de violenta domestica. Aparent, este doar un caz de “padurar care a atacat un lup deghizat in bunicuta, combinat cu acuzatia de patrundere frauduloasa, intentia de a manca si folosirea unui topor fara permis adecvat.”
Dar aparentele inseala. Nici unul dintre suspectii acestui caz nu sunt ceea ce par. Detectivii descopera ca aparent inocenta Scufita stie destul de multe despre lume; ca Lupul cel mare si rau a fost teribil de neinteles; ca Bunicuta are o viata secreta pe care nimeni nu si-ar fi imaginat-o; si ca timidul Padurar are anumite ambitii personale.
Iar cele patru personaje trebuie sa lucreze in echipa pentru a gasi varianta lor originala la “fericiti pana la adanci batraneti”.

 La antipod,Basme cenzurate pentru o lume perfectă

Cenuşăreasea a fost nevoită să spele şi deretice toată ziua, Albă ca Zăpada îşi jigneşte prietenii numindu‑i "pitici". După toate aceste discriminări vizavi de personajele preferate ale copiilor, părinţii au decis să ia atitudine şi să cenzureze poveştile.

După ce decenii la rînd Cenuşăreasa a fost nevoită să spele şi deretice toată ziua, iar Albă ca Zăpada şi‑a jignit prietenii numindu‑i "pitici", părinţii britanici au decis să stopeze acest fenomen discriminatoriu şi să nu le mai citească astfel de poveşti odraslelor, pentru că pur şi simplu nu sînt "corecte din punct de vedere politic".

Potrivit unui sondaj realizat pe un eşantion de 3.000 de părinţi, s‑a demonstrat că un număr considerabil dintre respondenţi consideră poveştile ca fiind incorecte din punct de vedere politic. "Sînt mult prea triste. Nu le mai citim", spun cei mai mulţi dintre părinţii intervievaţi. În aceste condiţii, nu ar fi de mirare ca unele dintre basmele clasice ale fraţilor Grimm sau ale lui Perrault, care pînă acum erau cele mai popularele, riscă să dispară din camera copiilor. Populara Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici pare a fi una dintre cele mai contestate poveşti. Un părinte din zece este de părere că titlul celebrului basm care povesteşte de o prinţesă, invidiată de o malefică regină şi vrăjitoare din cauza frumuseţii sale, nu ar fi "politically correct" şi că trebuie modificat de urgenţă.

Albă ca Zăpada şi Cenuşăreasa nu sînt singurele criticate. Pentru îngrijoraţii părinţi britanici, chiar şi Rapunzel are o poveste mult prea crudă. Potrivit sondajului dat publicităţii de TheBabyWebsite.com, mai există totuşi 66 la sută dintre părinţi care cred că există poveşti precum Frumoasa din pădurea adormită, Hansel şi Gretel, Pinocchio, care transmit totuşi mesaje morale copiilor. La fel de adevărat este că mulţi alţii consideră basmele ca nefiind adecvate pentru a le citi copiilor înainte de culcare. Scufiţa roşie, de exemplu, este pur şi simplu o "poveste înspăimîntătoare". Povestea dulcei fetiţe care se luptă cu lupul cel rău, care i‑a mîncat bunica, nu este tocmai indicată pentru a‑i ajuta pe copii să viseze frumos. 17 la sută dintre respondenţi sînt de părere că astfel de lecturi ar trebui evitate, pentru a nu le crea copiilor coşmaruri. "Basmele ne transpun într‑o lume magică, ce ne stimulează fantezia. Copiii adoră să li se spună poveşti şi este ruşinos că părinţii din ziua de azi evită basme care secole întregi au fost povestite micuţilor din toată lumea", a comentat purtătorul de cuvînt al site-ului TheBabyWebsite.com.




Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com