februarie 26, 2012

Pe acoperişul lumii...Romania desupra lumii


The Conquest of Everest









The Himalaya Range or Himalayas for short (English pronunciation: /hɪˈmɑːləjə/ or /ˌhɪməˈleɪ.ə/; Sanskrit: हिमालय), Tamil:emaya malai, meaning "abode of snow",[1] is a mountain range in Asia, separating the Indian subcontinent from the Tibetan Plateau. By extension, it is also the name of a massive mountain system that includes the Karakoram, the Hindu Kush, and other, lesser, ranges that extend out from the Pamir Knot.



The Himalayan mountain system is the planet's highest and home to the world's highest peaks, the Eight-thousanders, which include Mount Everest and K2. To comprehend the enormous scale of this mountain range consider that Aconcagua, in the Andes, at 6,962 m (22,841 ft), is the highest peak outside Asia, whereas the Himalayan system includes over 100 mountains exceeding 7,200 metres (23,622 ft).[2]






The Himalayan system, which includes outlying subranges, stretches across six countries: Afghanistan, Bhutan, China, India, Nepal, and Pakistan. Some of the world's major rivers, the Indus, the Ganges, the Brahmaputra, and the Yangtze, rise in the Himalayas, and their combined drainage basin is home to some 1.3 billion people. The Himalayas have profoundly shaped the cultures of South Asia; many Himalayan peaks are sacred in both Hinduism and Buddhism.The main Himalaya range runs, west to east, from the Indus river valley to the Brahmaputra river valley, forming an arc 2,400 km (1,490 mi) long, which varies in width from 400 km in the western Kashmir-Xinjiang region to 150 km in the eastern Tibet-Arunachal Pradesh region. The range consists of three coextensive sub-ranges, with the northern-most, and highest, known as the Great or Inner Himalayas.






Romania desupra lumii









Încărcat de  în data de 20.03.2010
Un documentar unic realizat Himalaya de celebrul alpinist roman Ticu Lacatusu. Filmul prezinta cele mai importante succese ale alpinismului romanesc pana in anul 2003 cand s-au implinit 50 de ani de la prima ascensiune a varfului Everest. Montajul si postproductia filmului sunt semnate de regizorul Alexandru Condurache si de compania Rofilco Film Studio din Iasi








Chemarea Muntelui 


Încărcat de  în data de 13.01.2009
imul cetatean Film dedicat activitatii expeditionale a sibianului Teodor Tulpan. Scenariul urmareste prezentarea succinta a biografiei alpinistului, urmat de prezentarea fiecarei expeditii la care participa. Cartea de vizita a lui Teodor Tulpan este reusita istorica din 22 mai 2003, cand in cadrul expeditiei integral romanesti, reuseste escaladarea celui mai inalt masiv montan din lume, Vf. Everest (8848 m) din Muntii Himalaya. 

Filmul cu o durata de 29 minute, in format DVD-video,PAL, se imparte in 12 capitole:
Everest 2003, Pamir `96, Caucaz 97-98, Khan-Tengri 1999, Aconcagua 2003, K2-2004, Peru 2005, Africa 2007, Mont Blanc 2007, Explore India, Pico de Orizaba 2008, Alpinism de performanta.
Documentarul este realizat din materiale foto-video autentice, realizate la fata locului, (filmari, poze) si materiale de arhiva. Filmul contine si interviuri cu alpinsitul sibian, care comenteaza si descrie anumite evenimente si trairi de pe parcursul expeditiilor sau explica notiuni elementare de alpinsim.
Filmul este realizat de Camelia Crisan si Octavian Repede, videojurnalisti freelancer.


Deși nu mai are nevoie de nicio introducere, el este Fane Tulpan. Ne mândrim cu el fiindcă este primul român care a atins vârful Everest. Va fi prezent la prima ediție 11even și ne va vorbi atât despre succesul cât și despre eșecul încercărilor sale. Ne bucurăm că a acceptat invitația noastră. Mai multe informații despre el am adunat în interviul de mai jos.
Cum ați defini viața într-o frază?
Viața este “gură de aer” pe care o primim din când în când și o respirăm așa cum credem noi că e mai bine și unde ne place cel mai mult, alături de cine vrem.
Care este activitatea dvs. în acest moment?
Instructor național salvamont și ghid montan.
Cât de multumit sunteți de această activitate și unde vreți să ajungeți în următorii 10 ani? Ce ați vrea sa se spună peste 10 ani despre dvs., atât pe plan personal cât și pe plan profesional?
Asta mi-am dorit să fac de când mă știu, să împart cu alții ceea ce am învățat de la alții și de pe munte. Aș dori să particip și la scoli internationale, unde se pot vedea și face mai multe, în condiții pe care noi nu le avem în țară: ghețari, crevase, altitudine mare. Peste 10 despre mine nu aș vrea să se spună mai mult decât merit și decât am realizat. Aș vrea ca ceea ce am realizat să fie urmat de copii și tineri, să iasă mai mult în natură, pe munte, să stea cât mai puțin la computer sau TV.
Care a fost momentul culminant în activitatea dvs. profesională sau personală?
Expediția EVEREST 2003, la care am avut onoarea și privilegiul de a participa, și mai mult, de a fi primul care a dus tricolorul Romaniei pe cel mai înalt vârf din lume, Everest – 8850 m. Decizia de a participa a fost o mare dorință a mea, chiar dacă știam ca 1 din 7 alpiniști nu se mai intoarce de acolo.
Care a fost momentul cel mai bun din viața dvs. de până acum?
Faptul că am cunoscut-o pe Oana, soția mea, și că a acceptat să fie jumatatea mea.
Ce vă ajută în luarea deciziilor atunci când treceți printr-o situație dificilă?
Calmul, stăpânirea de sine și o rapidă analiză a situației de moment. Orice situație are o rezolvare, bună sau rea, doar timpul o va dovedi.
Ce le sugerați celor care se confruntă cu eșecuri pe diverse planuri? 
“Zâmbește, mâine poate fi mai rău!”
Ce înseamnă pentru dvs. o situație de criză?
O situatie neprevăzută, dar care cu calm se poate gestiona în favoarea noastră.
Care ar fi titlul discursului dvs. la 11even, și dacă ați încadra discursul dvs. într-o categorie care ar fi aceasta?
“Orice vis poate deveni realitate!” - Provocări personale.



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com