februarie 12, 2012

Alethea vs Roşia Montană...Dacă VREI,poţi!...POŢI?






Alethea - film documentar


Regia Ethem Özgüven,Petra Holzer
Turcia, 2007






Începând din 1989, o serie de companii miniere multinaţionale s-au arătat interesate să extragă aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiană, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunităţile din zonă. Cu toate că localnicii au câştigat procesele intentate Eurogold în toate instanţele, extragerea continuă ca şi înainte. Cine e învingator în conflictul dintre localnici şi compania multinaţională? O întrebare cu răspuns deschis...





"Cineva a făcut o pagină de prezentare pe facebook a proiectului . Pentru moment mi-e greu să înţeleg cum poate aprecia cineva rahatul de proiect de la Roşia Montană iniţiat de RMGC... nu după atîta vîlvă şi informare despre el. Oamenii ăia care au apăsat butonul de "like" ,chiar nu au minte?"

Vrem să muncim în Roşia Montană, vrem să trăim din minerit.

La Roşia Montană zeci de generaţii au trăit din minerit. Au fost vremuri bune, când oamenii aveau locuri de muncă şi când mineritul punea pâine pe masă.
Cristian David
Alin Croitoru prnt
Sunt tânăr, vreau să muncesc ȋn ţara mea, nu prin lume. Vreau să fiu inginer minier.
Povestea a fost ascultată de41,103,333 ori
IMG_9797
Fără un loc de muncă am trăit ani de coşmar. Acum sunt angajat temporar, dar frica n-a trecut.
Povestea a fost ascultată de9,550 ori
luchian
Unii vor să ne bage în UNESCO? Bine că nu vor să ne împăieze!
Povestea a fost ascultată de62,723 ori








"...ma irita insistenta cu care RMGC de agata de exploatarea aurului la Rosia Montana, dupa ce nenumarate instante in Romania i-au taiat macaroana. Reclame stridente cu “investim 4 miliarde in Romania”, fara de fapt sa spuna cat castiga RMGC si cat pierde statul roman, identice cu cea mai noua reclama la cauciucuri Michelin, care ne asigura ca putem economisi “pana la 80 litri de combustibil”, uitand intentionat sa mentioneze ca cifra respectiva se raporteaza la 45.000 km parcursi, adica economie de fix o picatura la un plin, nu sunt de natura sa ma faca sa cred in exploatarea aurului din zona.


Cianurile alea se acumuleaza undeva, se strang, reprezinta un potential pericol, ca si deseurile de uraniu. Daca bazinul de acumulare cedeaza, s-a zis si cu zona, si cu populatia, si cu animalele, si cu vegetatia! Pe alea nu le mai repara nimeni! Dezastre provocate de cianuri s-au petrecut in toata lumea, in SUA si Australia fiind cele mai celebre.


Ungaria si Cehia au adoptat legi anticianurare. De ce oare? Bun, o sa-mi spuneti ca Ungaria nu are aur. De acord, Cehia insa are 9 mine!


De ce trebuie sa extragem acum aurul de la Rosia Montana prin cianurare? De ce nu putem astepta pana ce tehnologia va permite o extractie ieftina prin alte metode? Cere aurul ala de mancare? Se strica stand in pamant?


Spuneti ca locuitorii din Rosia Montana sunt de acord cu proiectul si stiu ce-i mai bine pentru ei. Fals! In cazul asta este “iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!”. Sunt oameni simpli, care nu-si imagineaza proportiile unui dezastru provocat de cianurare! Fiindca RMGC nu va sapa acolo cu cazmaua, ci va aduce o armata de excavatoare, de basculante si va cianura in piscine."Trahanache,2010-05-04

"X persoane de la Roşia Montană nu pot hotărî pentru X la puterea 10 persoane din Romania chiar dacă ,datorită guvernelor criminale din Romania ,o sa moară de foame în următorii ani!"

Doamne,ajută!



Încă un exemplu.Mă înclin cu respect!








4 comentarii:

  1. Nu înţeleg , dacă e aşa de bun proiectul acesta pt. România , de ce nu îl fac românii, de ce trebuie să dăm aurul NOSTRU altora ? şi trebuie să ne mulţumim doar cu resturi ..probabil se urmăreşte, ca şi pană acum, să se fure totul din ţară , să lăsăm România să dispară călcată în picioare de contropitorii contemporani. Nu sunt de acord cu acest proiect , nu sunt de acord cu niciun proiect care ne fură ţara !!! Pe ei pe mama lor ...de hoţi

    RăspundețiȘtergere
  2. cică n-au bani de investiţii,(pentru utilaje mă gîndesc,fiin'că fondurile europene stau şi-aşteaptă-sau pe felia asta e STRICT INTERZIS?!- că plătesc ,ţie şi mie ,pensia)
    da' răspuns au şi la întrebarea ta,caută numa'...
    mi se pare corect AŞA:
    "X persoane de la Roşia Montană nu pot hotărî pentru X la puterea 10 persoane din Romania chiar dacă ,datorită guvernelor criminale din Romania ,o sa moară de foame în următorii ani!"

    RăspundețiȘtergere
  3. mina de la Rosia Montana daca se va construi , se va construi doar peste cadavrul meu , nu sunt un baiat crescut la oras , sunt aici de mii de ani , ma numesc Mihail si nu glumesc catusi de putin .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihail,îţi sînt alături cu sufletul şi gîndul
      putere şi curaj,frate!

      Ștergere

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com