august 04, 2011

Fie ca mâncarea să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare" - Hippocrate

Informaţia înseamnă putere!



Juramantul lui Hipocrate

Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza.
Jur! Pe invatatorul meu intr-ale medicinii il voi socoti deopotriva cu cei care m-au adus pe lume, voi imparti cu el averea mea si, la nevoie, ii voi indestula trebuintele, pe copiii sai ii voi privi ca pe niste frati si, daca vor dori sa devina medici, ii voi invata fara plata si fara sa le cer vreun legamant.
Jur! Preceptele, lectiile orale si tot restul invataturii le voi impartasi fiilor mei, fiilor invatatorului meu si ucenicilor uniti printr-o fagaduiala si printr-un juramant, potrivit legii medicale, dar nimanui altcuiva.
Jur! Voi indura ingrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cat ma vor ajuta puterile si mintea, si ma voi feri sa le fac orice rau si orice nedreptate. Nu voi incredinta nimanui otravuri, daca-mi va cere, si nici nu voi indemna la asa ceva; tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede,
Jur! Imi voi petrece viata si imi voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatenie. Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.

Jur! In orice casa as intra, voi intra spre folosul bolnavilor, pazindu-ma de orice fapta rea si stricatoare comisa cu buna stiinta, mai ales de ademenirea femeilor si a tinerilor, liberi sau sclavi.

Jur! Orice as vedea si as auzi in timp ce-mi fac meseria sau chiar in afara de aceasta, nu voi vorbi despre ceea ce nu-i nici o nevoie sa fie destainuit, socotind ca, in asemenea imprejurari, pastrarea tainei este o datorie.

Jur! Daca voi respecta acest legamant fara sa-l calc, fie sa ma bucur pe deplin de viata si de meseria mea, pururi cinstit de ceilalti; iar daca il voi nesocoti si voi fi un sperjur merit sa am o soarta dimpotriva!
JUR, JUR, JUR!
Formularea/varianta moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.


Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;
“Odata admis printre membrii profesiunii de medic:
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;
Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
Colegii mei vor fi fratii mei;
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Varianta moderna a juramantului
Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
“Odata admis printre membrii profesiunii de medic:

Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fratii mei;
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”


Există şi „Juramantul lui Rockefeller“ pentru industria farmaceutică?





FOOD MATTERS (2008)
"Fie ca mâncarea să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare" - Hippocrate. Acesta este mesajul părintelui fondator al medicinei moderne, mesaj care are un ecou puternic în noul şi controversatul documentar Food Matters.



Cu mâncăruri sărăcite nutriţional, aditivi chimici şi cu tendinţa noastră de a ne baza pe medicamente farmaceutice pentru a trata ceea ce este în neregulă cu corpurile noastre prost hrănite, nu este de mirare că societatea se îmbolnăveşte tot mai mult.

Food Matters expune "industria bolii" o afacere de triliarde de dolari la nivel global şi oferă oamenilor câteva soluţii verificabile ştiinţific, pentru a preveni boliile şi a le trata, în mod natural.

"Accesul la informaţii mai bune, determină oamenii în mod
invariabil, să facă alegeri mai bune pentru sănătatea lor ...


Cea mai importantă idee care iese în evidenţă în acest film , este aceea că noi nu numai că ne vătămăm corpurile cu alimente nepotrivite, ci şi că ne putem trata boli cronice cum ar fi şi cancerul în faza terminală, cu ajutorul mâncării, suplimentelor şi produselor de detoxifiere, idee susţinută de mai mulţi experţi în nutriţie şi vindecare pe cale naturală, intervievaţi în acest film.

Unul dintre scopurile acestui film este de a ne ajuta să ne schimbăm modul de a gândi, indus de sistemul de credinţe al medicinii noastre moderne şi al centrelor de sănătate. Intervievaţii punctează faptul că nu toate problemele necesită atenţie medicală majoră, costisitoare şi ne spun multe terapii alternative care pot fi mult mai eficiente, mai economice, mai puţin vătămătoare şi mai puţin invazive decât tratamentele medicale convenţionale.

În Iliada Asclepios nu era venerat ca zeu al medicinei ci era considerat un medic care îşi învăţase arta de la Centaurul Hiron şi care era tatăl celor doi vestiţi vindecători Podaleirios şi Mahaon.
Templele ridicate în onoarea lui Asclepios erau nişte clinici medicale, toţi preoţii slujitori fiind şi medici. Sanctuarul principal se afla în Epidaur. Imaginile plastice îl înfăţişează ca un bărbat blajin cu barbă, având întotdeauna alături un şarpe.

Doctorii din antichitate




În Coreea secolului XVI, o epocă dinaintea medicinei moderne, când boli precum varicela puteau decima neabătut comunităţi întregi, o epocă în care tehnicile de vindecare erau extrem de rudimentare, bolnavii apelau la medici pentru a se vindeca de suferinţă şi de boli. Dongui Bogam, îndreptarul oficial al medicilor din această epocă, era plin de tratamente antice pentru orice fel de afecţiune. La fel cum creştinii au Biblia, şi budiştii au scrierile lor, iar Dongui Bogam poate fi considerată Biblia tratamentelor clinice din acea vreme.
Cartea a fost realizată de medicul regal Heo Jun şi a fost publicată prima dată în 1613. Apoi a fost tipărită de mai multe ori, de 30 de ori doar în China, de 20 de ori în Coreea, de trei ori în Japonia şi o dată în Taiwan. Scrierea are 25 de volume şi a fost realizată în 15 ani, fiind considerată un text sacru în Coreea. Este folosit chiar şi de medicii din zilele noastre. Ordonarea simptomelor şi a tratamentelor în funcţie de organul afectat, şi nu în funcţie de boală, a fost o abordare revoluţionară la acea vreme.
Volumul conţine studii de caz care nu au fost cunoscute de medicii Occidentali decât în secolul XX. Traducerea titlului e “Oglinda medicinei Orientale”, iar din iulie 2009 se află în programul UNESCO “Memory of the world”. Ediţia originală este păstrată în Biblioteca Naţională Coreeană. Acest film documentar spune povestea celui mai important tratat de medicină al Orientului, iar cu ajutorul interviurilor cu experţi demonstrează că acesta este o carte revoluţionară chiar şi în zilele noastre.


Care este cel mai bun medic din Oradea?
Trenul spre  Cluj! :-))


Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com