iunie 05, 2011

Sibiu 1989...cu gust de migdale amare.ROMÂN-IA, trezeşte-te!



Sibiu 1989...cu gust de migdale amare

"SIBIU 1989 " este realizat de o echipă de jurnalişti sibieni şi sprijinit de ONG-ul A.L.E.G (Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen). Filmul se doreşte o creaţie independentă de orice tendinţă părtinitoare sau afiliere către o anumită grupare politică


Documentarul se axează pe 4 direcţii de abordare, direcţii care coincid celor patru capitole ale filmului:
- mişcarea populară, (Sibiul iese în stradă)
- atmosfera acelor zile, (Gloanţe, zvonuri şi terorişti)
- organizarea revoluţionară şi preluarea puterii in judeţ, (Zorii unei noi conduceri)
- tribut adus victimelor şi urmaşilor revoluţiei, (Eroii)
Scopul declarat al documentarului este de a aduce sub forma unitară a unui material video “povestea” zilelor fierbinţi ale revoluţiei din Sibiu 1989. Adunând materiale autentice (video, foto, documente scrise, declaraţii sau mărturii ale participanţilor la evenimente) documentarul încearcă să contureze cât mai obiectiv desfăşurătorul evimentelor petrecute pe străzile din Sibiu. În acelaşi timp documentarul îşi propune să aducă şi o viziune modernă, imparţială zilelor din decembrie 1989.

Filmul este dedicat martirilor revoluţiei şi aduce un omagiu tuturor celor care au reuşit prin participarea lor la evenimentele din Sibiu 1989 să aducă idealul de libertate şi democraţie mai aproape de locuitorii oraşului de pe malul Cibinului.
Documentarul s-a materializat sub forma unui disc DVD-video, format PAL, aspect imagine 4:3, color, cu o durată de 53 minute, audio română, subtitrare engleză.


Echipa filmului “SIBIU 1989”:-producător: OctavianRepede- documentarist: Octavian Repede- reporter: Călin Blaga- operator imagine: Octavian Repede- editor montaj: Octavian Repede- text: Octavian Repede, Dan Tomozei, Călin Blaga, Ovidiu Repede- PR: Camelia Crişan- voce: Cezar Budescu titrare engleză: Diana Popescu




Declaraţie:Octavian Repede, iniţiatorului proiectului:


“O poveste autentică despre speranţă, curaj şi libertate, asta ar fi pe scurt esenţa filmului. Nu trebuie să uităm că acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv. În contextul recunoştiintei Revoluţiei române din 1989, Sibiul a rămas, din păcate, un oraş marginalizat. Tributul său de vieţi omeneşti a fost cel mai mare din întreaga ţară raportat la numărul de locuitori. Alături de Timişoara şi Bucureşti, Sibiul a fost un oraş-cheie al desfăşurării revoluţiei. Am realizat acest film în memoria tuturor celor care acum 20 de ani au luptat, au sperat şi au plătit pentru idealul unei Românii mai bune”.



Amintiri despre moarte,Mircea Bozan


***
Recurgerea la “teoria conspiraţionistă a societăţii” ar putea fi aşadar o eroare, pentru că implică la originea tuturor evenimentelor un consens pornind de la persoane cu interese comune şi non-contradictorii, cărora, în plus, le-ar fi cu putinţă să prevadă cu certitudine consecinţele acţiunilor întreprinse – lucru cu totul probabil, daca jocurile s-ar fi intamplat la sfarsitul anilor 1999.
Si poate ca atunci, in conjunctura in care sistemul invingea jucatorul universitar ageamiu, ne-ar fi oferit cel mai pervers spectacol de promovare al rezolvarii practice legat de teoria lui Karl Popper, dezvoltata in cel de-al doilea volum al “Societatii deschise si dusmanii ei”…

Sa ne apropiem mai mult de elementul conspirativ al ultimilor sase ani si sa radiografiem “intamplarile” care s-au pendulat ameninator, odata cu iesirea din reflexele generale, pentru ca apoi, sa ne dumirim de comploturile s-au succedat de-a lungul primului mandate al lui Traian Basescu si, apoi, in primul an de dupa alegeri.

“Inlocuitorul” de ultim moment a lui Stolojan era singura figura de care grupurile bolsevico-balcanice baronizate se fereau, aveau o teama “metafizica”. Dar stiau si faptul ca perioada cand a renuntat la imunitatea parlamentara si s-a pus la dispozitia comisiei prezidentiale iliesciene l-a convins deplin ca trebuie sa dea de urma acelora care stau in umbra privatizarilor furisate sub guvernarea Vacaroiu.

Privatizari rezolvate de cele mai multe ori la telefon, la partidele de vanatoare, la chiolhanele unde primul ministru Vacaroiu era parte.
Se rezolvau schimbandu-se plicuri.
Hartii contra hartii.
Serviciile s-au incarcat mereu cu indatorari.
Indatorarile au creat si dezvoltat alte servicii care la randul lor, creau unda de propagare.
Cu cat se departa de epicentrul fesenist al premierului, cu atat unda crestea in intensitate.
Si toate acestea sub ochiul timid intredeschis al Serviciului Suprem (de Informatii).

Pe parcursul timpului, Vacaroiu avea nevoie de oameni in pozitiile in care acestia ramaneau “raspunzatori”.
Ideile acestea erau “fabricate” in laboratoarele PDSR. Dar ele şi-au atins rareori ţinta, şi niciodată fără a antrena efecte secundare nedorite şi imposibil de gestionat.
Recunosc ca au aparut victime colaterale bine mediatizate, dar care au fost eliberate in timp pentru lipsa de probe.
Era normala inexistenta acestor probe atata vreme cat “probele” functionau si faceau bani.
Pentru destinatarii plicurilor schimbate pe sub mese sau uitate in hainele straine din garderobe….

Apoi, imediat dupa alegerile din 2004, a fost testat “subiectul”.
Cu un petec de hartie roz-galbui, mazgalit cu cateva semne de scapare…
Rezultatul? Un prim semnal de alarma pe care l-a perceput imediat sistemul cu maxima atentie.

Baietii s-au strans imediat si au creat instinctiv AAB – Alianta Anti-Basescu.
Apoi, precum in desenele ilustrate cu Arborele Geanologic, prima crengutza care a iesit pe post, era, daca ne aducem bine aminte, Elena Udrea.
Masina de propaganda a securitatii, la timona careia s-au aflat Vantu, Nistorescu, Stanescu, Voiculescu a fost declansata.
Dacă asemenea “eminenţe cenuşii” nu şi-ar fi exercitat presiunea, atunci reflexul basecian ar fi reactionat instinctiv politic, inspre grupul constituit, facand să proiecteze un traseu care să implice geometria riguroasă şi spectaculară a unei partide de biliard.

Cine şi de pe ce baze poate interzice corolarul complotului perpetuu, reaprins periodic pentru a anula sisific noi consecinţe imposibil de prevăzut?
Nimeni.

Iar de atunci, urmarim fazele binecunoscute al unei uri, introduse subtil in statutele de partid, remodeland vocabularul politic si dezvoltand cluburi de promovare a starii de ura.
Cum de exemplu vedem in emisiunile Dinescu & Tanase, AU si OS (Ursu si Stancu), Ciutacu & Co, Hurezeanu & Buscu si alte beizadele provenite din clientela crimei organizate.

Meister Eckhart spune undeva că ateul, chiar şi atunci când huleşte, tot Îi aduce slavă lui Dumnezeu. Vorbele proaste ale modernităţii noastre târzii, care se vor tot atâtea prometeice asumări ale independenţei, sunt mărturisi neînţelese ale credinţei, şi numai orbirea le face să treacă drept ceea ce nu sunt. Totul este relativ, spun apologeţii pragmatici ai lipsei de certitudine. Care înţelept dreptcredincios s-ar încumeta să-i contrazică?

Apele murdare care se pregatesc sa inunde toxic si mortal sufletele romanilor incearca actiunea folosind sindicatele, sistemele de paza si ordine (adica pe militieni), magistratii (aceia care-si spun aparatori ai dreptatii si ai respectarii legii), figuri obscure si decazute ale “societatii civile”, intelectuali ratati, elemente de propaganda a sistemului infractional cunoscut.

Lovitura de stat care le va scapa si de data aceasta va reseta populatia cuprinsa de socul reducerilor salariale. Tot mai multa lume vede limpede ca NU MAI SUNT BANI. Ca lichelele care stau in umbra conspiratiei, incordate la rezultat, nu se vor linisti de la instigare la nesupunere, de la promovarea urii si minciunii pe televiziunile crimei organizate.
Si, de aceea, modificarea legii functionarii partidelor ar trebui luata in considerare mai mult ca niciodata. Pentru ca acele partide care sunt constituite pentru sabotarea Romaniei, economica si financiara, sa fie interzise. Sunt partide ale destabilizarilor pe care le-am mai vazut imediat dupa sosirea tancurilor rusesti pe care Oamenii de Bine ii primeau cu trandafiri.
Chipurile staliniste proiectate peste timp in chipurile lui Ponta sau Antonescu.
Hidoase si incarcate de ura.

Peste vremi, trandafirul a revenit ostentativ si violent zgariindu-ne retina si sufletul.
Si odata cu el si spinii lui, a readus noaptea Duminicii Orbului, dupa numai cateva zile de zori ai sperantelor.
Murdarite cu mesajele inca pe atunci nedeslusite de romani al acelorasi comentatori avortati din studiourile Loviturii de stat anticeausiste din TVR.
Nu al Revolutiei.
Caci ea ne-a fost furata de membri acestui grup bolsevic pro-sovietic.

Exemplul urii fatza de poporul roman se vede si in faptul ca se ia in bascalie referendumul privind reducerea numarului de parlamentari, de “reparare a Constitutiei”, de reparare a legii electorale “produsa” tocmai de aceste partide ale urii antiromanesti…
Partide ancorate in portul Rusiei expansioniste.
Aceste doua partide bolsevice sunt infestate masiv cu fosti bolsevici, cu securisti, dar, din pacate, si acelea care se gasesc la guvernare au destule cozi de topor.

Romanii isi doresc ca lichelele care ne-au intunecat viata de la “23 august” incoace sa dispara, sa nu mai vedem tortionari, securisti si “disidenti de ocazie” bantuind ostentativ pe banii contribuabilului credul.

Din punctul acesta de vedere legitim şi înalt, orice conspiraţionism devine ridicol ca efect şi complet confiscat de chiar ceea ce pretinde să controleze, dar nu prin prisma unui indeterminism pueril şi năuc, ci resorbindu-se la locul lui în implacabila lege a Timpului…
Publicat de Nicoleta Savin pe 02.10.2010



Echilibristica pe lama de cutit, sau 
Geta, lasa-mi placerea, sa-ti admir poseta…

Pomeniti in Cartile Biblice ca fiintele care i-au gonit pe Adam si Eva din Rai, serpii au capatat valoarea veninului pe care-l poarta, odata cu iesirea din mitul scris.
Uneori, serpii, purtatori ai mesajelor, poarta incarcatura unei otravi infinit mai periculoase decat aceea chimica: Incarcatura Malefica. Vibratia negativa care se prelinge temporal prin toate si pentru toate isi gaseste locul stabilit de “a cincea stare” si ramane in stare de veghe, astepand urmatoarul subiect. O vanatoare pe care, daca esti destul de constient, o eviti, ramanand in starea de veghe.
O stare care te apara de aburul veninos al buchiei, de imaginile purtatoare de tais nevazut. De cadere inafara Timpului.

Un tais care insa pentru fiintele minuscule raportate la latimea “zonei mortale”, ramane total inofensiv. O latime la care odata adaptat, supravietuiesti.
Depinde insa cat ne permit posibilitatile noastre de adaptare in zona de pericol mortal. Cat de dezvoltate ne sunt simturile olfactive pentru a detecta aburul otravitor care se prelinge viclean, imbratisandu-ne, vaporos pentru ultimul somn.

Urmarite de cantecele ademenitoare din grota malefica in care AU si OS “ne atrag” sau de clevetirile lugubre cu care cuplul ST si MD ne “conving”, victimele se trezesc uneori iesite din timp, murind simultan peste alte vieti. Moartea in timp ne ia dreptul unei noi invieri, unei noi reincarnari in spiritul la care uneori tindem, cu efortul transportului picaturii de apa din radacina si transformarea ei in zaharul implinirii bobului.
O participare otravita de imaginea Iesirii din Timp.
Dintr-un timp la care unii dintre noi nu ne-am simtit partasi, dar pe care l-am simtit in toata fiinta, ca victime.
Al victimelor lipsite de forta de a se desprinde de Marele Rau.
Al victimelor care atunci cand Noaptea s-a spart pentru cateva clipe si am avut “dreptul” sa vedem un rasarit interzis Noua, am fost aruncati cu brutalitate din nou, in goapa Noptii din care n-am mai reusit sa ne mai sculam.
In picioare.
Majoritatea au inteles ca moartea adormirii din Duminica Orbului a fost sansa trecerii din starea de victima in aceea de “libertate”, preacurvindu-si gandul in momentul votului. Pentru o kila de zahar otravitor, al unei jimble sau al litrului de ulei. Toate la liber, dar otravite cu gandul cumpararii sufletului dezorientat.
Fara sa mai vedem in galantar “Fratii Petreus”, creveti vietnamezi, pui morti si vanduti ca pui taiati…
Ne-am aruncat in moartea visului, constienti ca facem Marea Greseala. Pentru a crede in zambetul tamp imprastiat in eter cu miscarile cunoscute ale cainelui balanganitor din luneta din spatele autoturismului… Al cainelui kitsch, injectat din plastic.
Pentru a deveni Omul Nou de care aveau nevoie.
Ei.
Otrava mortii romanesti numit FSN. Asociere nevinovata a trei semne grafice universale…
Pentru linistea noastra.

Ne-am uitat cum taisul nepericulos pentru fiintele minuscule ne-a sfartecat fizic. Ne-au taiat cordonul ombilical al intelegerii noastre despre Noi. Pe unde mai reuseam sa primim doza zilnica de care aveam nevoie pentru supravietuire.
Ne-au despartit brutal unii de altii.
Un corp intreg candva, bolnav, dar in viata, a fost transat cu lama mortii in bucati minuscule.
Moarte.
Pregatite sa primeasca vizita viermilor.
Cand cineva a incercat sa adune bucatile la un loc si sa reconstituie anatomia necunoscuta, cosand cu tenacitate fiecare bucata una de alta, au navalit, infometati de moartea Noastra, viermii.

Ii vedem peste tot infometati si colorati in tot spectrul. Viermi care, majoritatea, si-au insusit culorile prin care s-au tarat infometati. Veniti din noaptea de unde ne-am tarat orbiti de duminica aceea nefasta. Viermii ne-au ajuns din urma si napadesc mana chirurgului dornic de binele intregirii noastre.
La coltzul strazii mele, un magazin stralucitor, desfasurat pe trei nivele, cu vitrine bine luminate, unde sunt etalate intr-un decor perfect elemente de lenjerie si accesorii…
Cinci pitici din sapte, iesiti din schimbul Trei, transpirati de munca noptii, admira prin geamurile imense doua personaje de poveste, cunoscute lor:
Alba ca Zapada si Scufitza Rosie.
O scufitza Rosie “nevinovata”, imbracata de centura, care prezinta ostentativ, prin transparenta sticlei, o lenjerie iluzorie.
Dar ea, Scufitza, nespalata.
Frumusetea de la bust in sus le atrage privirile infometate ale piticilor ademeniti de miscarea lasciva a Scufitzei, trecuta prin padurea intunecata a Lupului Primordial.
Privirile inecate de promisiunea imaginii pe care o vad multiplicata in monitoare care atarna in toate colturile, este intrerupta de apropierea Albei ca Zapada.
Inocenta. Chiar Quatrocenta. Dar la care transparenta rochiei vaporoase le dezvaluie cizmele cazone ale personajului de tip comisar. A femeii de tip nou, iesite din decorul piticilor derutati.
Linistea miscarilor promise este insa intrerupta brutal de strigatul creatorilor care vin din partea stangii, a vitrinei colorate de luminile alunecoase.
Primul, un tanar creator cu ochelari, autist in meserie, se adreseaza Albei ca Zapada cu glas tremurand si incarcat de subintelesuri, in timp ce un al doilea tinar creator in pozitie capra oferea suport zanei sa faca pasul in decorul ireal:
….Geto, mama, Lasa-mi placerea sa-ti admir poseta rosie…
mircea s. bozan02.10.2010 at 23:27






Lista Eroilor din judeţul Sibiu
Almen Werner ( 1 )
Profesie: Soldat termen-redus la UM 01380 Cetate Arad, student la Universitatea Cluj
Data nasteri: 12.09.1970
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Arad, in dispozitivul de aparare al podului de la
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii: 
Andronic Petru Constantin ( 11 )
Profesie: Electrician la Textila Cisnadie
Data nasteri: 17.07.1968
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, zona Hipodrom III, la un punct de control
Cauza: Impuscat in torace
Vinovati:
Observatii: 
Ban Vasile ( 908 )
Profesie: Sergent major la MI, serviciul Circulatie, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 07.10.1961
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Boanta Valeriu Iulian ( 44 )
Profesie: Electrician la Intreprinderea de Imbunatatiri Funciare
Data nasteri: 27.09.1960
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 14: 30
Locul mortii: Sibiu, str. Oituz
Cauza: Impuscat in torace si in umarul drept
Vinovati:
Observatii: 
Bogdan Ioan ( 49 )
Profesie: Electrician la Intreprinderea Mecanica
Data nasteri: 18.10.1954
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Bl. 10 de pe str. Gh. Dej, in spatele cladi
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati: Soldati de la UM 01512 Sibiu
Observatii: 
Botei Gheorghe ( 52 )
Profesie: Electrician la Record
Data nasteri: 06.11.1962
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata Inspectoratului Judetean al MI
Cauza: Impuscat in torace
Vinovati: Lucratori MI din Inspectorat
Observatii: 
Braga Ioan ( 56 )
Profesie: Maistru la IPAS
Data nasteri: 13.02.1949
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Bdul Victoria, in autoturismul pe care-l co
Cauza: Impuscat cu o rafala de gloante
Vinovati: Soldati in termen care controlau zona
Observatii: 
Bulea Nicolae ( 1 )
Profesie: Sef la Oficiul de Calcul al Directiei Judetene de Posta si Telecomunicatii
Data nasteri: 1943
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 21: 00
Locul mortii: Sibiu, str. 13 aprilie (in locuinta sa)
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii: 
Bunaciu Petru ( 69 )
Profesie: Zidar la IPAS
Data nasteri: 21.02.1964
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 27 decembrie 1989, ora 21: 00
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in spate, pe 23 decembrie 1989 pe Str. Gh. Dej
Vinovati:
Observatii: 
Bustan Gheorghe Cristian ( 73 )
Profesie: Mecanic la IPL Sibiu
Data nasteri: 11.04.1953
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23-24 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, la intersectia str. Gh. Dej cu str. Oituz
Cauza: Impuscat in abdomen si picioare
Vinovati:
Observatii: 
Carpatorea Cristian ( 85 )
Profesie: Muncitor marochiner la Intreprinderea 13 Decembrie
Data nasteri: 26.04.1970
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in spate si in gat pe 22 decembrie 1989, la Inspectoratul de Militie
Vinovati:
Observatii: 
Cazan Ioan ( 649 )
Profesie: Soldat in termen UM 0865 Campina, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 26.03.1971
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, Aeroportul Otopeni
Cauza:
Vinovati:
Observatii: 
Chiran Silviu ( 902 )
Profesie:
Data nasteri: 13.09.1941
Locul nasterii: Ofiter de militie, colonel post-mortem
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Spitalul Militar
Cauza: Impuscat, in incinta UM 01512
Vinovati: A fost impuscat de soldati in termen, sub pretextul ca tragea in civili
Observatii: 
Chirca Paul Alin ( 1 )
Profesie:
Data nasteri: 11.06.1986
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Calea Dumbraveni, pe bancheta din spate a m
Cauza: Impuscat cu o rafala de gloante
Vinovati: Soldati in termen de la UM 01205 Sibiu, aflati intr-un filtru de trecere
Observatii: 
Cioran Victor ( 96 )
Profesie: Forjor la IPAS
Data nasteri: 06.09.1962
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 10: 00
Locul mortii: Sibiu, intersectia Str. Calugareni cu Str. Gh. Dej
Cauza: Impuscat in torace si in picior
Vinovati: S-a tras de la et. I al UM 01512 Sibiu
Observatii: 
Cirstea Marin Gelu ( 222 )
Profesie: Locotenent major la Biroul Cercetari Penale al Militiei Sibiu, capitan post-mortem
Data nasteri: 14.06.1964
Locul nasterii: Dagoiesti, Valcea
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in incinta UM 01512
Cauza: Impuscat in piept si in abdomen
Vinovati:
Observatii: Soldati de la UM 01512 Sibiu 
Coca Ioan ( 912 )
Profesie: Agent la evidenta operativa, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 22.12.1954
Locul nasterii: Voiteg, Timis
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, sediul Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat
Vinovati: Focul a fost ordonat de un colonel MApN (identificat)
Observatii: 
Colhon Elena ( 105 )
Profesie: Pensionara
Data nasteri: 22.09.1923
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, pe culoarul dintre etajele VI-X al blocului
Cauza: Impuscata cu o rafala de gloante
Vinovati: Soldati de la UM de pe Calea Dumbravii
Observatii: 
Coma Ioan ( 107 )
Profesie: Sofer la OIF
Data nasteri: 14.09.1944
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in inima, in curtea Inspectoratului de Militie
Vinovati:
Observatii: 
Coman Gheorghe ( 911 )
Profesie: Functionar la Serviciul Evidenta Populatiei, Militia Sibiu
Data nasteri: 15.05.1952
Locul nasterii: Titesti, Valcea
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Coman Ion Nicolae ( 108 )
Profesie: Sef Serviciu Evidenta Populatiei Sibiu
Data nasteri: 25.05.1959
Locul nasterii: Gorgota, Prahova
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Inspectoratul de Militie (in propriul birou
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati: Soldati de la UM 01512 Sibiu
Observatii: 
Constantin Mihai ( 112 )
Profesie: Muncitor la Metalurgica Sibiu
Data nasteri: 15.04.1938
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 1.01.1990
Locul mortii: Sibiu, Spitalul Judetean
Cauza: Maltratat, dupa ce fusese impuscat in torace pe 23 decembrie 1989, la intrarea in Parcul "Sub Arini"
Vinovati: Soldati in termen, care l-au crezut terorist
Observatii: 
Corduneanu Gheorghe ( 118 )
Profesie: Muncitor faiantar la IACM Sibiu
Data nasteri: 17.06.1972
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, zona Inspectoratului de Milite
Cauza: Impuscat in abdomen
Vinovati:
Observatii: 
Corlaciu Ioan ( 119 )
Profesie: Locotenent major MI, capitan post-mortem
Data nasteri: 29.11.1957
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, perimetrul UM 01512
Cauza: Impuscat cu o rafala de mitraliera
Vinovati:
Observatii: 
Croitoru Dumitru ( 127 )
Profesie: Locotenent major la Grupul de Pompieri, capitan post-mortem
Data nasteri: 06.09.1953
Locul nasterii: Orlesti, Valcea
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, sediul Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Curararu Vasile ( 126 )
Profesie: Pensionar, fost electromecanic la Telefoane
Data nasteri: 1924
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 16: 00
Locul mortii: Sibiu, in apropierea Scolii Militare "Ion Voda"
Cauza: Impuscat; nu a raspuns la somatie pentru ca avea auzul slab
Vinovati: O patrula militara
Observatii: 
Damian Florian ( 130 )
Profesie: Maistru sef la Sectia "Arte plastice" – Cooperativa Progresul
Data nasteri: 03.02.1959
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 7: 00
Locul mortii: Sibiu, in spatele Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat in abdomen
Vinovati:
Observatii: 
Deutschlander Iohann ( 136 )
Profesie: Lacatus la Independenta
Data nasteri: 27.09.1958
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata magazinului Covorul de pe Str. Nico
Cauza: Impuscat in zona cervicala
Vinovati:
Observatii: 
Diaconu Vasile ( 138 )
Profesie: Primitor-distribuitor la Intreprinderea Independenta, fost subofiter
Data nasteri: 30.06.1956
Locul nasterii: Dranceni, Vaslui
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 21: 00
Locul mortii: Sibiu, intersectia str. Moscova cu str. Armata Ros
Cauza: Impuscat in artera femurala
Vinovati:
Observatii: 
Draculet Marin Nicolae ( 147 )
Profesie: Capitan MI, maior post-mortem
Data nasteri: 13.10.1952
Locul nasterii: Silistea Crucii, Dolj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512 Sibiu
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Farcas Nicolae ( 166 )
Profesie: Muncitor la Mecanica Sibiu
Data nasteri: 25.09.1951
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Zona Inspectoratului de Milite Sibiu
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Farcas Petru ( 165 )
Profesie: Subofiter de paza si ordine, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 28.06.1941
Locul nasterii: Santioana, Cluj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, langa gardul UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Fifoiu Nicolae ( 1 )
Profesie: Locotenent major la MI, capitan post-mortem
Data nasteri: 21.03.1956
Locul nasterii: Seaca, Olt
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in incinta UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Florea Dumitru Ilie ( 174 )
Profesie: Incadrat la Scoala Militara pentru cresterea si dresajul cainilor – Sibiu, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 03.09.1944
Locul nasterii: Valea Danului, Arges
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in perimetrul UM 01512 Sibiu
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Folea Andrei Marian ( 177 )
Profesie: Lacatus la IM Marsa
Data nasteri: 05.08.1967
Locul nasterii: Cartisoara, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 19: 00
Locul mortii: Sibiu, Str. Calugareni
Cauza: Impuscat in coapsa, hemoragie masiva
Vinovati:
Observatii: A decedat dupa ore de chin, pentru ca nu i s-a acordat ajutor medical. Cadavrul a ramas in strada trei zile 
Galaftion Nicolae ( 536 )
Profesie: Maistru militar, mecanic de bord la UM 01989 (Elicoptere)
Data nasteri: 19.09.1947
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 20: 00
Locul mortii: Alba, intre Blandiana si UM 01033 – Depozit
Cauza: Calcinare, elicopterul IAR 330, in care se afla (alaturi de gen. Nuta si Mihale), s-a prabusit
Vinovati:
Observatii: 
Ganta Nicolae ( 184 )
Profesie: Strungar la Mecanica Sibiu
Data nasteri: 15.06.1949
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 13: 30
Locul mortii: Sibiu, in spatele Centralei Telefonice de pe Bdul
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii: 
Gindila Dan Gheorghe ( 195 )
Profesie: Lacatus la Drapelul Rosu
Data nasteri: 12.05.1968
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 2.01.1990
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in coapsa, in fata Inspectoratului de Militie; a facut septicemie
Vinovati:
Observatii: 
Giura Liviu Nicolae ( 198 )
Profesie: Lacatus la Cooperativa Progresul
Data nasteri: 27.12.1965
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 13: 30
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in torace in Piata Republicii (in fata Restaurantului Turn)
Vinovati:
Observatii: 
Heinz Reinhold Wilhelm ( 208 )
Profesie: Elev la Liceul Industrial nr. 4 Sibiu
Data nasteri: 02.02.1971
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Str. Miraslau
Cauza: Impuscat in cap; cu afectarea masei cerebrale
Vinovati:
Observatii: 
Homescu Ioan ( 1 )
Profesie: Pensionar, fost director al Administratiei Financiare Sibiu
Data nasteri: 24.08.1916
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, str. Stefan cel Mare (in locuinta sa)
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati: Soldati de la UM 01512
Observatii: 
Hoza Marcel Vasile ( 212 )
Profesie: Angajat civil la UM 01512 Sibiu
Data nasteri: 02.12.1943
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, zona Casei Armatei
Cauza: Impuscat
Vinovati: Elevi de la UM 01512, care l-au confundat cu un terorist
Observatii: 
Ilea Cornel ( 2 )
Profesie: Muncitor mecanic
Data nasteri: 18.09.1949
Locul nasterii: Ghijasa de Sus, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 29 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in incinta UM 01512
Cauza: Impuscat in cap, din fata
Vinovati:
Observatii: 
Ionescu Ion Constantin ( 225 )
Profesie: Locotenent colonel la Biroul de Cercetari Penale al Militiei Sibiu, capitan post-mortem
Data nasteri: 07.08.1942
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, langa gardul UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Istrate Nicolae ( 233 )
Profesie: Sofer la ITA Sibiu
Data nasteri: 30.06.1968
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, zona Hotelului Continental
Cauza: Impuscat in regiunea lombara
Vinovati:
Observatii: 
Lepsa Ioan ( 249 )
Profesie: Muncitor la Intreprinderea Independenta
Data nasteri: 08.01.1958
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 5.04.1990
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in coapsa stanga, in data de 22 decembrie 1989, pe strazile Sibiului
Vinovati:
Observatii: 
Lobont Vasile Vasile ( 243 )
Profesie: Angajat civil la Inspectoratul de Militie Sibiu, slt. post-mortem
Data nasteri: 02.01.1954
Locul nasterii: Stirciu, Salaj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, Spitalul Judetean
Cauza: Impuscat in incinta UM 01512
Vinovati:
Observatii: 
Lodromanean Ioan ( 913 )
Profesie: Loctiitor al comandantului Militiei Sibiu, locotenent colonel post-mortem
Data nasteri: 24.09.1943
Locul nasterii: Atel, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Luft Richard ( 252 )
Profesie: Zidar la EGCL Cisnadie
Data nasteri: 15.03.1958
Locul nasterii: Vatra Moldovitei, Suceava
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 18: 00
Locul mortii: Cisnadie, sediul Militiei
Cauza: Impuscat toraco-abdominal
Vinovati: Un capitan si un locotenent major MI (identificati) de la Militia Cisnadie, achitati in ’92
Observatii: 
Lupea Constantin Ilie ( 254 )
Profesie: Pensionar, fost inginer
Data nasteri: 02.06.1909
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 14: 00
Locul mortii: Sibiu, in drum spre locuinta sa din str. Gh. Dej
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii: 
Lutsch Hans Werner ( 256 )
Profesie: Muncitor la ICMR
Data nasteri: 15.03.1967
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, la poarta de pe str. Armata Rosie a UM 0151
Cauza: Impuscat in abdomen
Vinovati:
Observatii: 
Marcu Ioan ( 264 )
Profesie: Maistru mecanic la IOM COOP Sibiu
Data nasteri: 21.01.1947
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 13: 00
Locul mortii: Sibiu, la intersectia Caii Dumbravii cu b-dul Miha
Cauza: Impuscat in abdomen
Vinovati:
Observatii: 
Mihali Ioan ( 285 )
Profesie: Muncitor la SIL Talmaciu
Data nasteri: 05.01.1970
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat in torace
Vinovati:
Observatii: 
Mihu Dumitru ( 286 )
Profesie: Pensionar, avocat
Data nasteri: 08.04.1904
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 15: 00
Locul mortii: Sibiu, str. Negoi (in locuinta sa)
Cauza: Impuscat in abdomen
Vinovati: Rafala de gloante a fost trasa dinspre UM 01512 Sibiu
Observatii: 
Mititel Ioan ( 292 )
Profesie: Lacatus la Cooperativa Progresul
Data nasteri: 01.02.1955
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 10: 00
Locul mortii: Sibiu, in drum spre Spitalul Judetean
Cauza: Impuscat in hemitorace in Piata Republicii
Vinovati: Elevi de la Scoala de Ofiteri de Infanterie Sibiu
Observatii: 
Muntean Ioan ( 308 )
Profesie: Tamplar la IFET
Data nasteri: 17.11.1929
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, intersectia str. Stefan cel Mare cu str. Mo
Cauza: Impuscat in spate, cu doua tipuri de gloante
Vinovati:
Observatii: 
Neagoe Anisoara ( 312 )
Profesie: Sora medicala la Casa de Copii Prescolari Cisnadie
Data nasteri: 06.02.1967
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 14: 00
Locul mortii: Sibiu, in fata Magazinului Dioda de pe Calea Dumbr
Cauza: Impuscata in cap; cu afectarea masei cerebrale
Vinovati:
Observatii: 
Nedelca Tiberiu ( 317 )
Profesie: Muncitor la Flaro
Data nasteri: 21.06.1946
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in regiunea lombaro-abdominala, pe terasa bl. 7 de pe Bdul Mihai Viteazu
Vinovati:
Observatii: 
Nemes Ioan ( 321 )
Profesie: Lacatus la Intreprinderea Mecanica
Data nasteri: 16.05.1925
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 25 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat in regiunea toraco-abdominala pe 22 decembrie 1989, in balconul locuintei de pe str. Gh. Dej
Vinovati: S-a tras de la et. II al cladirii Inspectoratului de Militie, situata vizavi de blocul sau
Observatii: 
Nita Octavian Romulus ( 327 )
Profesie: Capitan la UM 01606 Sibiu, maior post-mortem
Data nasteri: 06.08.1957
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, pe acoperisul Cladirii Telefoanelor de pe B
Cauza: Impuscat in cap si in trup (bazin, picioare si clavicula stanga)
Vinovati:
Observatii: 
Olarescu Vasile ( 907 )
Profesie: Locotenent major MI, la serviciul Paza si Ordine, capitan post-mortem
Data nasteri: 07.02.1957
Locul nasterii: Salatrucel, Valcea
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in incinta UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Onisor Traian Viorel ( 1 )
Profesie: Sectorist la Militia Sibiu, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 28.07.1961
Locul nasterii: Sarmas, Mures
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, langa gardul UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Pais Vasile Ioan ( 901 )
Profesie: Capitan de militie, la Judiciar, maior post-mortem
Data nasteri: 20.12.1953
Locul nasterii: Cisnadie, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in incinta UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Posa Toma ( 379 )
Profesie: Crescator de animale in Turnu Rosu
Data nasteri: 02.04.1968
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, str. Oituz
Cauza: Impuscat in cap, cu afectarea masei cerebrale
Vinovati:
Observatii: 
Radu Valentin ( 387 )
Profesie: Electrician la Avicola Sibiu
Data nasteri: 27.09.1960
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in camera de corpuri delicte a Militiei
Cauza: Carbonizat
Vinovati:
Observatii: 
Raspop Petru ( 390 )
Profesie: Mecanic de locomotiva la BJATM
Data nasteri: 04.08.1941
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, intersectia Calea Dumbravii cu str. Mihai V
Cauza: Impuscat in sold si antebrat
Vinovati:
Observatii: 
Roman Ioan ( 910 )
Profesie: Subofiter MI, Serviciul Circulatie, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 01.10.1952
Locul nasterii: Palatca, Cluj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512, unde se afla in consemn
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Roman Valentin-Valeriu ( 1 )
Profesie: Soldat in termen la UM 01807 Timisoara
Data nasteri: 26.03.1967
Locul nasterii: Sebesul de Jos, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 25 decembrie 1989
Locul mortii: Timisoara
Cauza: Impuscat
Vinovati: Un alt soldat in termen, care a tras din neatentie
Observatii: 
Sandor Pavel ( 402 )
Profesie: Subofiter sectorist in Sibiu, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 01.09.1937
Locul nasterii: Topa Mica, Cluj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in dreptul fostei Policlinici cu plata
Cauza: Multiple plagi prin impuscare
Vinovati:
Observatii: 
Sarac Victor ( 406 )
Profesie: Sofer la Avicola Sibiu
Data nasteri: 16.06.1938
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat in torace
Vinovati:
Observatii: 
Sebes Mihai ( 414 )
Profesie: Sofer la IRES
Data nasteri: 02.10.1960
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii: 
Severin Nicolae Ilie ( 419 )
Profesie: Agent de ordine in Sibiu, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 14.07.1960
Locul nasterii: Rasinari, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Sobius Tibor ( 426 )
Profesie: Tehnician proiectant la Textila Cisnadie
Data nasteri: 15.05.1937
Locul nasterii: Cisnadie, Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 18: 00
Locul mortii: Cisnadie, in apropiere de sediul Militiei
Cauza: Impuscat in abdomen si in genuchi
Vinovati: Un capitan si un locotenent major MI (identificati) de la Militia Cisnadie, achitati in ’92
Observatii: 
Somsag Marin ( 29 )
Profesie: Ofiter-profesor la Scoala de Dresaj Sibiu
Data nasteri: 04.11.1954
Locul nasterii: Jibou, Salaj
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 01 ianuarie 1991
Locul mortii: Brasov
Cauza: Ranit si batut in decembrie ’89
Vinovati:
Observatii: 
Stan Ioan Severus ( 904 )
Profesie: Lodroman, Alba; Subofiter curier la Posta Militara, capitan post-mortem
Data nasteri: 12.01.1948
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii:
Locul mortii: Sibiu, str. Vasile Milea, zona filialei ADAS
Cauza: Impuscat in zona UM 01512 si apoi schingiuit
Vinovati:
Observatii: 
Stancu Dumitru Constantin ( 436 )
Profesie: Sofer la IJRVMR Sibiu
Data nasteri: 20.05.1967
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in fata Inspectoratului de Militie
Cauza: Impuscat in torace, din spate
Vinovati:
Observatii: 
Stuparu Florin ( 909 )
Profesie: Capitan MI, serviciul Paza si Ordine, maior post-mortem
Data nasteri: 17.02.1956
Locul nasterii: Pitesti, Arges
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, in curtea UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: 
Tirnoveanu Dumitru ( 461 )
Profesie: Electrician-intretinere la Cooperativa Gheata Sibiu
Data nasteri: 14.02.1965
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 29 decembrie 1989, ora 9: 00
Locul mortii: Sibiu, spital
Cauza: Impuscat pe 22 decembrie 1989, in fata UM 01606
Vinovati: Ofiterul de serviciu pe UM 01606 (identificat)
Observatii: 
Tudor Nicolae ( 534 )
Profesie: Maior la UM 01989 (Elicoptere)
Data nasteri: 19.12.1952
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 20: 00
Locul mortii: Alba, intre Blandiana si UM 01033 – Depozit
Cauza: Calcinare, elicopterul IAR 330, in care se afla (alaturi de gen. Nuta si Mihale), s-a prabusit
Vinovati:
Observatii: 
Vasiliu Ilie ( 473 )
Profesie: Subofiter la Evidenta Operativa si Secretariat, Slt. post-mortem
Data nasteri: 06.08.1944
Locul nasterii: Dobreni, Neamt
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, langa cladirea fostei Policlinici cu plata
Cauza: Lovit cu rangi de fier
Vinovati:
Observatii: 
Vicas Teodor ( 474 )
Profesie: Medic, Director la Leaganul de copii – Sibiu
Data nasteri: 30.01.1937
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: In cladirea Leaganului, la fereastra care dadea in
Cauza: Impuscat din fata cu patru gloante
Vinovati:
Observatii: 
Vinersar Florin ( 1 )
Profesie: Prim-distribuitor la IGCL Sibiu
Data nasteri: 1954
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, pe strada
Cauza: Impuscat
Vinovati: Un locotenent major (identificat) de la UM 01512 Sibiu
Observatii: 
Voicu Nicolae ( 914 )
Profesie: Adjunct al sefului Militiei Sibiu, maior post-mortem
Data nasteri: 02.07.1949
Locul nasterii: Sibiu
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 22 decembrie 1989
Locul mortii: Sibiu, langa gardul UM 01512
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observaţii

Zdircu Ioan ( 1 )
Profesie: Sef sectie la Cooperativa Timpuri Noi
Data nasteri: 02.01.1932
Locul nasterii: Slimnic, Sibiu
Calitate: Erou Martir







             
Data mortii: 13.06.1990
Locul mortii: Sibiu, Spitalul Judetean
Cauza: Impuscat cu doua gloante in spate, pe 23 decembrie 1989, la intrarea in blocul de pe str. Rahovei
Vinovati:
Observatii: 



2 comentarii:

  1. Mircea Bozan despre Mircea Bozan
    ...Va intrebati ce caut in Germania? Fac parte din acei destarati care in 1990 AM FOST OBLIGATI sa comitem acest gest de supravietuire. Dupa Duminica Orbului, am aratat in seara de 29 mai 1990 din balconul Pietii Universitatii cele constatate in sectiile de votare din judetul Sibiu impreuna cu Traian Suciu(+), Prof Ioan Ungureanu si colegii din redactia primului ziar anticomunist aparut la Sibiu, furtul pe fata a umilei "libertati castigate" cu doar cateva luni mai devreme. Am fost arestat in aceeasi seara din atelierele UAP de pe Eforiei unde ma gaseam in asteptarea orei de reintoarcere spre Sibiu. Am fost ridicat de "salopetele negre" si dus la 3 dimineata intr-o cladire aflata pe aceeasi strada prin-tr-un garaj undeva la etaj unde am fost anchetat batut si dupa doua zile abandonat intr-un contaiener de gunoi din curtea imobilului atelierelor. Sar peste amanunte neconcludente si am fost transportat in stare de coma in Germania de catre doi prieteni unde am fost internat si operat pentru o fractura de bazin si in zona craniana...Am primit in acelasi an azil politic datorita faptului ca nu am avut cu ce plati costul internarii si operatiilor, ca solicitant de azil statul german preluand insa aceste costuri...
    In 1991 am primit prin Ambasada romana de la Bonn un scrisoare prin care mi se comunica ca am interdictie de 10 ani de intrare in Romania (pe atunci redevenita comunista) pentru actiuni de defaimare a tarii...Dupa ce gunoiul comunist "mai draga" a pierdut alegerile mi-am pus speranta ca noul presedinte Constantinescu sa anuleze acea nedreptate care m-a lovit si sa-mi permita revenirea fara nici un fel de probleme in tara...Nici un raspuns chiar daca alaturi de grupul politic CDU Frankfurt a.M. si a unei Agentii de publicitate em contribuit covarsitor cu finantarea prin mijloace de reclama si tiparituri...
    5 iun 2006

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant...pentru cei interesaţi
    Crezi că mai are mare importanţă după 22 ani...
    Trebuie să trăim prezentul şi să facem ceva să nu fi murit degeaba eroii aşazisei revoluţii(sau ce o fi fost)

    RăspundețiȘtergere

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com