iulie 29, 2011

FOOD.Inc...Nu vei mai privi, niciodată, la fel în farfurie.

Informaţia înseamnă putere !

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ki7Z0DSdcHA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii '50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare."Esti ceea ce mananci". Este o expresie simpla, insa poarta cu ea implicatii infricosatoare pe care regizorul Robert Kennerisi bazeaza documentarul, pornind de la reportajele mistuitoare ale autorilor Eric Schlosser  si Michael Pollan. Exploreaza modul in care evolutia productiei alimentare supune la riscuri grave sanatatea si mediu. Scriitorii nu sunt radicali si nici macar vegetarieni, dar cand vine vorba de expunerea problemelor si numirea vinovatilor, acestia se transforma in cruciati adevarati.

Food, Inc da veridicitate criticilor sale luand spectatorii ca martori ai vietilor oamenilor care se revolta. Explica modul in care corporatiile au exploatat legile si subventiile pentru a crea monopoluri socante. Dintr-un exemplu aflam cum conglomeratul alimentar Monsanto si-a extins controlul asupra soiei de la 2% din piata americana pana la 90% in ultimii 12 ani. Monsanto are puterea legala asemanatoare cu o decizie a Curtii Supreme, ceea ce le-a permis sa conteste agresiv impotriva micilor fermieri. Decizia a fost semnata de judecatorul Clarence Thomas, care se intampla sa fie un fost avocat al companiei Monsanto.
Relatiile confortabile intre afaceristi si guvern (din ambele partide politice) sunt atent disecate in acest documentar. In opozitie cu aceste interese puternice, intalnim oameni din toate categoriile sociale, de la o mama care si-a pierdut fiul de 2 ani prin otravire cu E. coli, la fondatorul fermelor ecologice de iaurt Stonyfield, care privesc cu dispret dogmele conventionale vazand si o latura pozitiva la Wal-Mart.
Pe parcurs descoperim povesti sfasietoare si indignante, dar filmul canalizeaza cu atentie aceste emotii inspre oportunitatile pentru activism. Chiar daca nu reuseste altceva, acest film va starneste un apetit puternic pentru mese mai sanatoase.

Sursa:Cinemagia.ro






5 comentarii:

  1. Auzisem despre astea, dar vazand m-am revoltat de cum sunt tratate pasarile si animalele, m-am ingrijorat intrebandu-ma ce se intampla la noi in tara? ca nu a facut nimeni vreun reportaj asemanator.Cum poti sa te hranesti sanatos daca nici in legume si fructe nu mai poti sa ai incredere?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar de CODEX ALIMENTARIUS sau de blogul saccsiv ai auzit?!? Daca nu,cauta-le pe net,sau vezi aici: http://saccsiv.wordpress.com/about/ si vei descoperi lucruri deosebit de importante si vei avea mari surprize! Doamne ajuta!Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  3. ?!?"Dar de CODEX ALIMENTARIUS ai auzit?!?"
    așa s-ar părea :-)
    http://necuvintele-cuvinte.blogspot.com/2011/04/cap-de-giscacreiere-de-stiuca-guvernul.html
    am să-țí urmez îndemnul,Gabrielo!
    numai de BINE!

    RăspundețiȘtergere
  4. lonelymoonrise:"Cum poti sa te hranesti sanatos daca nici in legume si fructe nu mai poti sa ai incredere?"
    veștile nu sînt prea grozave
    http://necuvintele-cuvinte.blogspot.com/2011/04/ecoalarma-de-grad-0.html

    RăspundețiȘtergere
  5. http://necuvintele-cuvinte.blogspot.com/2011/05/pe-urmele-jocului-de-genocidul.html

    RăspundețiȘtergere

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com