august 08, 2011

Praf de stele... colb .Scott Fitzgerald [Visul american ] (Marele Gatsby)

Visul american este tema centrala a cartii Marele Gatsby si reuneste idealurile si aspiratiile societatii americane moderne.
Ele se ragasesc azi, in mai toate culturile lumii si amagesc ultimele generatii de tineri si adulti.
Cartea si autorul ei fac parte din literatura clasica si este predata in scolile americane. Subiectul cartii a inspirat realizatorii unui film cu acelasi nume.
Autorul, Scott Fitzgerald, a redat in paginile ei, atat propria "biografie", cat si o fidela "radiografie" a societatii americane din vremea lui.

Natiunea americana a fost intemeiata pe Cuvantul lui Dumnezeu. Cu exceptia celor bogati, care au plecat in America cu ganduri de expansiune, in plin ev-mediu, multi crestini dedicati au fugit din calea Inchizitiei. Valorile crestine s-au regasit mai apoi in Constitutia SUA si sunt baza oricarei societati democratice.
Acum insa, aceste valori sunt inlocuite sau incalcate. In spatele lor se ascund tot mai multi oportunisti.
Constitutia SUA renunta treptat la aceste valori, care nu fac altceva decat sa protejeze omul si societatea de consecintele individuale si globale ale pacatului.
Cand lumea isi va da seama de acest lucru va fi prea tarziu, daca nu cumva este deja.

American nation was founded on the Word of God. Except for the rich who have gone to America with thoughts of expansion, in ev-middle, many dedicated Christians have fled the path Inchizition. Christian values were found later in the U.S. Constitution and are the basis of any democratic society.
Now, however, these values are violated or replaced. Behind them are hiding more and more opportunistic.
U.S. Constitution to gradually give up those values, which are not just to protect people and society of individual and global consequences of sin.
When will people realize this will be too late if it is not already.



Visul american (cu subtitrare in RO la CC )


Un portret fidel al societatii americane de ieri si de azi....lume la care, in mod mai mult sau mai putin constient, am visat cu totii, acum 20 de ani, si poate ca inca mai visam.
Chiar daca ne-am maturizat in timp, recunoastem inca in noi, acel dor neimplinit, dupa o lume magica, pe care am "gustat-o" doar, in filme, clipuri si reclame.
O lume de peste ocean, pentru care unii si-au parasit tara, in timp ce altii, care s-au nascut si au trait acolo, au inteles ca idealurile pe care ea le promite, sunt doar un miraj.
Scott Fitzgerald, autorul cartii dupa care a fost realizat filmul, este unul dintre aceia care au avut maturitatea sa realizeze, si sinceritatea sa marturiseasca acest lucru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com