octombrie 08, 2011

"Să fii veşnic tânăr.."!







Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan, Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenit dintr-o familie cu valente intelectuale, tatal ei isi risipeste averea din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti şi se sinucide. Mama - mai tanara cu 20 de ani decat sotul - este o bucovineanca frumoasa, cu educatie aleasa.




Viitoarea cercetatoare urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal. Familia Aslan paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti. In 1915, Ana absolva Scoala Centrala din Capitala. La varsta de 16 ani, viseaza sa ajunga pilot si chiar zboara cu un mic aparat, tip Bristol - Coanda. In cele din urma se decide sa devina medic. Declara greva foamei pentru a infrange impotrivirea mamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.




In timpul primului razboi mondial, ingrijeste soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai tarziu, absolva Facultatea de Medicina. Este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.




Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.
Faima internationala






In anul 1952, este infiintat primul Institut de Geriatrie din lume, condus de Ana Aslan. Impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu - in 1972 - elaboreaza Gerovital H3, medicament ce actioneaza asupra mecanismelor comune ale bolilor degenerative specifice varstei a treia. Produsul este primit cu entuziasm de catre specialistii din intreaga lume. Ministerul Sanatatii omologheaza medicamentul sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara.






In anul 1976, cercetatoarea primeste brevetul de inventator pentru Aslavital, produs eficace in terapia sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Opt ani mai tarziu, este omologat Aslavitalul pentru copii, care da rezultate in tratarea deficientelor nervoase. Intre timp (in 1974), Ana este aleasa membru al Academiei Romane. Creeaza conceptul de "profilaxie a imbatranirii" si se preocupa de batranii abandonati de familie. Refuza sa perceapa taxe de camin de la acesti napastuiti ai sortii, indrazneala ce o costa 1.500.000 de lei, bani ce ii sunt imputati de catre organele de partid. Dupa sapte ani de hartuieli in justitie, este achitata. Dar achitarea vine tardiv, inainte cu cinci luni de a intra pentru totdeauna in legenda. Dreptatea se face mult prea tarziu, in conditiile in care rezultatele cercetarilor ei adusesera venituri de 17.000.000 de dolari, anual, statului.






In schimb, Organizatia Mondiala a Sanatatii i-a oferit Premiul "Leon Bernard" pentru medicina sociala. Succesele sale in profilaxia si terapia batranetii au avut un mare impact asupra lumii medicale si a opiniei publice internationale. Printre pacientii doamnei Aslan s-au numarat celebritati, cum ar fi: Ymma Sumak, Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda. A fost solicitata chiar si de Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish, Tito.


Se stinge din viata la 19 mai 1988, lucida pana in ultima clipa, dupa o lupta acerba cu o boala necrutatoare. Se spune ca s-a inaltat la cer in ziua inaltarii Domnului, ca o buna crestina ce era. Din trusa ei de medic nu lipsea niciodata o miniatura a Sfintei Fecioare.






Elena Ceausescu - temutul cabinet 2, la acea vreme - refuza sa-i indeplineasca ultimele dorinte: inmormantarea cu preot, alaturi de mama si fratele sau, in cripta Kalindero-Danielopolu. Pe Internet, la adresa GERO Vital Web Site, este lansata - in limba portugheza - o cu totul alta varianta a sfarsitului savantei. Surse invaluite in mister afirma ca ar fi murit in circumstante suspecte si ca unii istorici confirma ca a fost asasinata de Securitate. Se precizeaza ca nu s-au facut niciodata investigatii in acest sens.

 Ca urmare a recunoaşterii meritelor sale, în 1974 devine prima femeie academician din România. Primeşte nenumărate ordine, distincţii şi premii printre care Membră a Academiei de ştiinţă din New York, Doctor Hororis Causa a mai multor universităţi din lume sau Cavaler al Ordinului “Meritto della Republica Italiana” şi multe altele.
Nerenegîndu-şi niciodată originile armeneşti, prima femeie (cu adevărat) savant din România s-a stins la 91 de ani confirmîndu-şi în acest mod încă o dată invenţia.
Faima internationala, onorurile si nenumaratele distinctii care i-au fost acordate, numarul si rangul pacientilor din sfera politica, stiintifica si artistica din intreaga lume o includ pe Ana Aslan in constelatia celor mai importante personalitati mondiale care au "miscat" Universul.


Gerovital h3 
Compozitie
Drajeuri/Fiole a 5 ml continand: clorhidrat de procaina 100 mg; acid benzoic 6 mg; metabisulfit de potasiu 5 mg; fosfat de sodiu bibazic 0,5 mg.

Actiune terapeutica

Efectele complexe ale Gerovitalului H3 se datoreaza actiunii sale la nivelul sistemului nervos central si neurovegetativ cat si la nivel celular prin stimularea regenerarii tisulare si ameliorarea proceselor metabolice intervenind si in procesele de oxidoreducere celulara. Datorita efectului sau eutrofic mentine echilibrul proceselor corticale asigurand functionarea normala a sistemului nervos. Gerovital H3 are o actiune antiacetilcolinica, simpaticolitica, antihistaminica si antialergica, diminua excitabilitatea musculaturii striate exercitand si o actiune spasmolitica, antifibrilanta, vasodilatatoare, diuretica,lipotropa.

Indicatii
Tratamentul profilactic si curativ al fenomenelor de imbatranire. Tratamentul tulburarilor trofice, nevrite, nevralgii, arterioscleroza centrala si periferica, boala Parkinson, spondiloze, artroze, osteoporoza, neurodermite, eczeme, alopecie, psoriazis, sclerodermie, vitiligo. Gerovital H3 mai este indicat in spasme vasculare, angina pectorala, sechele de infarct miocardic si posthemiplegice, arterite, astm bronsic.

Mod de administrare
Tratamentul preventiv al fenomenelor de imbatranire: oral 2 drajeuri pe zi la 2-3 ore dupa mese timp de 12 zile. Tratamentul se reia dupa o pauza de o luna. Parenteral de 3 ori pe saptamana cate o fiola intramuscular timp de 4 saptamani. Tratamentul se reia dupa o pauza de 1-2 luni. Se recomanda tratament asociat: 4 serii de injectii (3injectii pe saptamana, in total 12 fiole) pauza 30 zile dupa care urmeaza 4 serii de drajeuri (2 pe zi timp de 12 zile). Dupa 24 zile pauza se poate incepe o noua serie de tratament. Tratamentul curativ este in general de lunga durata: cate o fiola intramuscular de 3 ori pe saptamana (12 fiole pe luna). Dupa o pauza de 10 zile se reia tratamentul. Se pot alterna seriile de injectii cu tratamentul oral: 6 serii de injectii (dupa schema se mai sus) cu 5 serii de drajeuri la interval de 10 zile intre ele. In arterite poate fi administrat intraarterial sau concomitent intraarterial si periarterial. In artroze se poate administra intraarticular si periarticular. In boala astmatica si spasmele vasculare se poate administra cate o fiola zilnic intravenos foarte lent, 2-3 serii de cate 12 injectii cu o pauza de 7 zile intre serii. In cazurile de fenomene avansate de imbatranire se recomanda numai tratamentul parenteral.

Contraindicatii
Sensibilitate la procaina (se va testa toleranta).

Reactii adverse
Nu are. In cazul persoanelor sensibile la procaina pot aparea: cefalee, tremuraturi, bradicardie, agitatie motorie si psihica, reactii alergice.

Precautii
Nu se va administra concomitent cu sulfamidele (inactivare), ezerina sau prostigmina.




Guvernul vrea să recreeze renumele Clinicii "Ana Aslan"

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Turismului şi-au propus să salveze de la uitare şi de la ruină Clinica "Ana Aslan" şi, mai mult, să o trasforme într-un complex de sănătate de renume, care să atragă celebrităţile lumii, aşa cum o făcea odată. Get Adobe Flash player










































































































































































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com