"Eu transmit, nu creez.Am încredere în cei vechi şi-i iubesc." Confucius
“...In primul rând, păziţi cu orice preţ libertatea de exprimare. Fiţi atenţi la dictatori, care s-au servit permanent de tendinţa fiinţei umane de a-i blama pe alţii şi de a banaliza realitatea. Şi nu vă priviţi, voi înşivă, drept gardieni ai libertăţii, atât timp cât nu respectaţi şi nu apăraţi dreptul oamenilor cu care nu sunteţi de acord, de a se exprima liber, public şi nestânjenit.” Gerard K. O’Neill
mai 29, 2012
PRIN JERTFĂ - PENTRU EUROPA...* Septimiu,suflet de ROMAN .
Ceremonia de înmânare a Diplomelor de Excelenţă pentru anul 2006 a avut loc la 3 decembrie, în cadrul spectacolului „Suflet de român“ dedicat Zilei Naţionale a României, desfăşurat la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru profesionalismul dedicat cultului eroilor, dăruit publicului cu patima omului care crede.
...
Prin jertfă pentru Europa... Pe urmele armatei române în Campania din Vest
O carte despre jertfa militarilor români
Într-o lume în care adevăratele valori spirituale naţionale duc o luptă „la baionetă” cu mediocritatea promovată pe aproape mai toate canalele media, într-o lume dominată de principiul mercantil al ascensiunii pe scara socială, rare sunt momentele când avem ocazia să întâlnim demersuri intelectuale ale căror unic scop este acela de a bucura spiritul, de a face lumină într-o zonă puţin cunoscută publicului larg.
Cartea lui Septimiu Roman Prin jertfă pentru Europa... Pe urmele armatei române în Campania din Vest (Editura Bren, Bucureşti, 2005) este un astfel de demers, unul plin de încărcătură emoţională, menit a readuce în atenţia publicului larg faptele de vitejie ale ostaşilor Armatei Române, care şi-au dat viaţa departe de ţară şi care sunt îngropaţi în pământ străin.
Bazată pe cercetarea în teren făcută de autor în perioada 22-29 aprilie 2005, alături de o delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, lucrarea este, în prima sa parte, un document. Ea prezintă itinerariul zecilor de mii de soldaţi ai Armatei Române care s-au jertfit pentru eliberarea Europei de molima nazismului şi fascismului în Campania din Vest şi care îşi dorm somnul de veci în cimitirele din Oarba de Mureş, Carei, în Ungaria la Debreţin, Sullyszop, Megyaszo şi Budapesta, în Slovacia la Zvolen, în Cehia la Brno, Kromeriz şi Zlobice şi lângă Viena. În această parte a lucrării, cititorul va fi plăcut surprins de fluenţa şi de nota de originalitate a redării evenimentelor. Septimiu Roman ne invită în fiecare din locurile pe care le-a vizitat şi, mai mult, ne îndeamnă să facem acest lucru luându-l şi ca un posibil itinerar turistic: „Un drum de suflet şi de conştiinţă care, pentru dumneavoastră, poate fi (de ce nu?) şi un traseu...cultural, în vacanţă”. Partea a doua a volumului este alcătuită din comentarii şi opinii ale unor importanţi istorici români pe marginea locului şi rolului României în evenimentele celui de al doilea război mondial. Conţine interviuri realizate, în perioada aprilie-august 2005, cu lt. col. dr. Cristian Scarlat, directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cu istoricul gen. dr. Ioan Talpeş, cu ministrul român de externe Mihai Răzvan Ungureanu, cu senatorul Mircea Geoană, fost ministru de externe între anii 2000-2004, şi cu istoricul Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române. Fiecare dintre cei intervievaţi susţin faptul că România şi-a afirmat încă de atunci ataşamentul faţă de valorile europene pe care le-a apărat prin sacrificiul soldaţilor săi. În anexele lucrării găsim o hartă a operaţinilor militare desfăşurate de Armata Română în războiul antihitlerist (23 august 1944 – 12 mai 1945), precum şi câteva fotografii emoţionante care redau scene de luptă şi imagini ale monumentelor dedicate ostaşilor români. Prin cele trei texte prezente în motto-ul acestei lucrări, Septimiu Roman îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra stării materiale precare şi a lipsei de apreciere faţă de veteranii de război pe care o manifestă opinia publică. Autorul reuşeşte să creeze un contrast între faptele de vitejie ale acestora şi condiţiile, de cele mai multe ori inumane, în care aceşti eroi ai neamului sunt nevoiţi să îşi ducă existenţa. Trebuie menţionat faptul că lucrarea se bucură de prezenţa, ca redactor, a renumitului istoric militar dr. Mircea Dogaru, fin cunoscător al evenimentelor petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial. Apariţia cărţii Prin jertfă pentru Europa... reprezintă, fără indoială, un eveniment editorial deosebit care vine să întregească biblioteca adevăratelor valori naţionale, impunând respect faţă de faptele de vitejie ale înaintaşilor noştri. Dan Tanasă :Decantari,numarul 35, ianuarie 2006
Drapel de lupta al Armatei romane in al doilea razboi mondial
PRIN JERTFĂ - PENTRU EUROPA...*Septimiu Roman
The book "Through Sacrifice - to Europe... " has been authored by Septimiu Roman jr., radio reporter with the station Radio Romania Actualitati. This work is the outlet of the trip made by the author in April 2005, together with a N.O.H.M. team, alongside the road of the Romanian soldiers during the Western Campaign in the Second World War.
The first part of this book consists of survivors' reports, while the second gathers together several interviews with officials and historians, comemorating 60 years since the Second World War ended.The print of this book has happily increased the impact of Roman's radio reports made during his trip.
Ed. BREN, Bucharest, 2005
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .