aprilie 03, 2011

Oglinda / Începutul Adevărului



Mareşalul-Crai-"Un popor care nu respectă trecutul şi datina creştină, un popor care îşi pierde credinţa, un popor care nu cultivă iubire pentru morţii şi strămoşii săi, este un popor condamnat !" – Mareşalul Ion Antonescu


Oglinda / Începutul Adevărului(1993)
http://youtu.be/0o2AdGU--BQ

 actorilor este inegal. Cele mai bune roluri le-au făcut Ion Siminie (MareşalulAntonescu) şi Ştefan Radof (Iuliu Maniu). Regele Mihai nu este credibil nici ca model, nici ca personaj. Foarte teatral este George Constantin în rolul lui Vîşinski. Deşi răstoarnă unele clişee, filmul pare a inocula altele şi e chiar periculos în măsura în care conţine o subtilă pledoarie pentru dictatură. Prin urmare, Sergiu Nicolaescu nu este convingător nici ca persoană care reciteşte, în felul său, istoria, nici ca regizor ce pretinde a fi produs o operă de artă. Poate că el a aspirat numai la modesta condiţie de ilustrator? În acest caz, el n-a realizat altceva decât un hibrid. Adică un film de conjunctură, un film de comandă, greoi şi didactic în cel mai prost sens al termenului. Ca aproape toată filmografia lui Sergiu Nicolaescu, acest film aparţine pe deplin realismului socialist.
Mircea Dumitrescu

O istorie a perioadei celui de-al doilea razboi mondial, o istorie in care poporul roman a fost divizat prin criminalul act Ribentrop - Molotov.


Sinopsis Inceputul adevarului


Filmul incearca sa reconstituie cit mai fidel momentul dramatic al unuia dintre cele mai delicate subiecte din istoria moderna a Romaniei - actul de la 23 august 1944. Filmul acopera si perioada tumultoasa a rebeliunii legionare din 1941 si abdicarea regelui Mihai, ascensiunea, arestarea si executarea maresalului Antonescu, gloria si decaderea regelui Mihai, impunerea lui Petru Groza ca prim-ministru de catre Visinski, moartea lui Maniu si executia lui Patrascanu.

"Filmul a creat multa vilva la vremea premierei sale acum aproape zece ani. Parerile criticilor au fost impartite, cele apreciative fiind totusi eclipsate de opiniile negative potrivit carora filmul prezinta intr-o lumina falsa anumite personaje si imprejurari istorice. Octavian Paler a catalogat public filmul drept fascist, in timp ce regele Mihai a considerat ca pelicula ii mininalizeaza rolul istoric si il defaimeaza pentru ca personajul sau fuma prea mult, distragind atentia publicului de la vorbele si actiunile sale. Filmul socheaza si prin nedisimulata apropiere a autorului fata de Hitler. Desi contestat de multe voci autorizate, filmul s-a bucurat de succes considerabil la public si merita vizionat pentru ca se desfasoara, la urma urmei, pe planul fictiunii, pornind doar de la unele documente istorice". (Sergiu Nicolaescu)




2 comentarii:

  1. danvlaiculescu spunea...
    SUPER TARE....NU-L ŞTIAM
    Nu ştiu cât se respectă adevărul istoric...pentru că e făcut de foşti securişti

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciodata nu putem cunoaste adevarul ­absolut, si ne bucuram cand descoperim ­cate o farama de adevar... Adevarul este un ­lucru greu de gasit...fiecare lucru sau persoana ­are cate o particica din el...
    Filmul este ­interesant, mai ales ca este legat de istoria ­Romaniei.

    RăspundețiȘtergere

Cu drag primite cuvintele tale la fereastra Cuvintelor .



Myspace Clocks, Video Clocks at WishAFriend.com